Нетрадиционни решения за моята кариера - част 2

За кариерното ориентиране и жизнения цикъл на професионалната ни успеваемост

Според редица научни изследвания за връзката между кариерните фази и мотивацията за работа, човек трябва да сменя елементи от работата си (нови роли, ново място, нови колеги/партньори) на всеки 1,5-3 години, а на 10 години да прави по-коренна промяна. Това би запазило високите нива на професионална ангажираност, би му носило лично удовлетворение и съответно би съхранило неговата виталност.

Ето и моето предложение, базирано на изводите от част 1 на настоящата статия, ако сте на прага на поредната си десета година:

Вие сте успешен специалист/мениджър Човешки ресурси, а може би успешен специалист/мениджър Маркетинг. Такъв сте от години и всичко Ви е пределно ясно, чак ви доскучава от липса на предизвикателства. Вместо да броите овцете си във Фейсбук-фермата, защо не отидете при шефа и да му предложите да съвместявате двете позиции – ЧР и Маркетинг (може да добавите и PR според големината на компанията). Той ще се зарадва много в тези трудни кризисни времена – Вие ще поискате само половината от възнаграждението за съответната нова роля в добавка към сегашната си заплата. Дори ще Ви похвали, че мислите за бизнеса и предлагате нетрадиционни решения. Но ще е леко подозрителен и затова е необходимо да се подготвите добре с предложението си, така че да бъдете убедителен.

Първо, ако не сте имали възможност да получите някакво формално обучение по „новата” специалност, погрижете се да си го осигурите. Вие едва ли ще научите много (просто защото сте си природно интелигентен и здравият разум Ви помага да взимате правилните решения), но пък ще можете да впечатлите шефа с подходящата терминология, а защо не и с подходящ сертификат; не Ви съветвам да си губите времето (и парите) за магистърски програми – достатъчен е и няколкодневен курс, както и малко литература.

Второ (по-важно), погрижете се да се запознаете с добър специалист по „новата” специалност, който да Ви служи като спешен консултант, ако попаднете в напълно нова ситуация. Трето (най-важно), отидете направо с анализ на конкретен проблем от фирмата ( в областта, в която искате да се пробвате) и с Вашето решение на проблема – така окончателно ще докажете, че ставате за новата роля и че ще носите само полза.

Успех на новото поприще!