fbpx
Професии за които не мислите - Мид-Пойнт Кариери

Професии, за които може би не сте мислили (а трябва)

В наши дни почти всеки завършващ ученик се амбицира да стане ИТ Специалист, Програмист или Уеб Дизайнер. Факт е, че ИТ секторът е един от най-бързо рaстящите, и че търсенето на специалисти там няма да намалее скоро.

Но знаете ли, че има много други професии, при които заплатата е сходна с масовите нива на заплатите в ИТ сектора, а в някои случаи може да е в пъти по-висока? В същото време нови кадри в тези професии почти няма и хората, които са вече изградени специалисти в тази област просперират, защото за тях се надпреварват добрите работодатели.

Водени от личните наблюдения на екипа на Мид-Пойнт сред редица чужди и български работодатели и обратната връзка от тях относно нужните им специалисти, доколко лесно ги намират и какво са готови да им предложат, решихме да проверим дали това е общо-европейска тенденция.

Кои са търсените от работодателите професии в Европа?

Според анализ нa тpyдoвия пaзap в cтpaнитe oт Eвpoпeйcĸия cъюз, направен от Европейската Комисия (Източник: Analysis of shortage and surplus occupations based on national and Eurostat Labour Force Survey data Shortages and surpluses 2019), се установява, че има липса на кадри главно при професии изискващи технически квалификации, както и при занаятчийските професии. Изводите от доклада кореспондират с нашия опит.

Една от най-търсените професии в Европейския съюз, за която 12 държави от Съюза докладват недостиг на кадри, е електротехник/инженер. И точно поради тази причина заплатите на електротехниците се покачват бързо. Големи фирми се опитват да покриват нуждата си от такива специалисти като увеличават техните възнагражднения до шест цифрени суми на година.

Много търсени са и механиците на металообработващи и металорежещи машини. От участвалите в проучването държави, 13 докладват огромен недостиг на кадри в тази сфера.

Но най-търсени из целия Европейски съюз са заварчици и електроженисти. 14 от страните, участващи в проучването, докладват, че имат недостиг от такива специалисти. Не случайно повечето обяви за заварчици в София, предлагат средна работна заплата между 2500 и 3000 лева. Точно миналата година недостигът на заварчици в Обединеното Кралство застраши плана на Борис Джонсън за „Ядрено възраждане“ и държавата инвестира 15 милиона паунда в обучение на нови кадри.

Кои са най-търсените специалисти в България?

В България пък едни от  най-търсените специалисти (заедно с ИТ експертите) са учителите. Макар че заплатите на учителите още не са достигнали тези на ИТ специалистите, темповете на нарастване са обнадеждаващи и професията определено има преспектива. Според министъра на  образованието и науката, всяка година в България се пенсионират между 4000-5000 учителя, а новопостъпилите учители не са достатъчно, за да покрият пенсиониращите се. От 1-ви януари 2019 година учителските заплати бяха увеличени с 20% и това са само част от мерките, които държавата взема, за да стимулира интереса към учителската професия. Въведени са по-големи стипендии към педагогическите профили в университетите; увеличени са и местата за годишен прием по тези специалности.

Ако тази статия Ви накара да се замислите, че има други пътища за професионална реализация извън традиционните, напишете коментар и ни последвайте, за да виждате и бъдещи наши анализи и коментари.

Ако искате да намерите най-подходящата кариера за Вас, която да Ви дава възможности за развитие, свържете се с нас. Готови сме да отговорим на Ваши въпроси на:
Тел.: +359 87 93 39 120
e-mail: office@mid-point.eu


Статията подготви гост-автор – Васил Василев.

Професии, за които може би не сте мислили (а трябва) 1

Васил Василев

Васил Василев е на 22 години и в момента учи Европеистика в Софийски университет. Успешно намира релевантна информация по зададени теми и пише с лекота на английски и български език. Можете да потърсите услугите му на freelance writer в Upwork.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.