fbpx
7 заблуди на младите хора на тема Работа 1

7 заблуди на младите хора на тема Работа

Статията е специално за учащи (ученици и студенти) на тема Работа.

7 заблуди на младите хора на тема Работа 2


Покрай дъщеря си (19 год. ) и нейните приятели се сблъсках с някои „странни“ размисли на младежите на тема Работа. Казвам „странни“, защото са такива от моята гледна точка – на човек, който вече над 20 години се занимава с трудово-правни отношения и кариерно развитие на хора от най-различни възрасти.
Затова, с най-добронамерени чувства към младите, реших да споделя от собствен опит кои са някои от често срещаните заблуди сред тях и какво да имат предвид, когато обмислят да се хванат на работа.

Заблуда №1 „Искам само да изкарам някой лев – какво значение има къде?“

Искам само да изкарам някой лев

Има значение и то – голямо. Отдавна отминаха времената, когато беше изгодно да си намериш работа „на черно“, защото така се взимаха повече пари чисто/нето. Добрите работодатели са тези, които работят на светло – те не само те осигуряват на пълния доход (виж също Заблуда №2), но и се грижат за здравето и безопасността ти, плащат навреме и според обещаното, полагат усилия да те обучат и са склонни да ти осигурят гъвкаво работно време и добра психологическа среда. С две думи – грижовни са.

Заблуда №2 „Не ми трябват договор и осигуровки – пенсията е нещо далечно“

Не ми трябва договор и осигуровки

Да, сега пенсията ти се струва нещо илюзорно и безсмислено, а и трябва да признаем – последните пенсионни реформи съвсем не спомогнаха за подобряване на имиджа на осигуряването за пенсия. Въпреки това, е далеч по-добре да работиш законно и да търсиш легално правата си на работник. Все още законодателството в България е много по-насочено към правата на работещите, отколкото към тези на работодателите. Съветвам те да четеш документите, които подписваш, и ако нещо не разбираш – да питаш.

Заблуда №3 „Нямам намерение да се развивам в тази сфера – ще си търся работа по специалността“

Ще си търся работа по специалността

Няма лошо, ако можеш да започнеш нещо стажантско по точната специалност, за която се подготвяш и за която мечтаеш. Това, за съжаление, не винаги е възможно. Има професии, за които трябва да си напреднал с теоретичната подготовка, за да можеш дори да стажуваш (напр. медицинските). Това не означава, че само ще си губиш времето, ако започнеш друг тип работа. Напротив – ще откриеш, че има един набор от умения, които са приложими в най-различни професии. Такива са, например:

  • комуникативност
  • организиране на времето
  • работа с клиенти
  • умения за убеждаване
  • сръчност
  • самостоятелност или работа в екип и т.н.

Открий кои са уменията, които са част от твоята мечтана професия, и в коя друга популярна работна позиция присъстват. След това можеш да поработиш на подобно работно място, а в автобиграфията си вече ще запишеш важни и търсени от мечтаните ти работодатели умения.

Заблуда №4 „Нямам никакъв опит и познания – не мога да си намеря добра работа“

Нямам никакъв опит

Само пробвай да филтрираш обявите в някой сайт за работа по критерий „подходящо за кандидати без опит“ и ще се изненадаш колко много и разнообразни резултати ще излязат. В някои случаи дори с посочено доста добро възнаграждение. Не си поставяй сам(а) ограничения. Собственото ни мислене понякога е най-голямата спирачка пред личното ни развитие. Настоящата ситуация на пазара на труда принуждава работодателите да назначават хора без опит и да ги обучават – това, което те търсят, е твоята мотивация и готовност да се учиш.

Заблуда №5 „Няма как да съчетавам учене с работа“

Няма как да съчетавам учене с работа

Също както със ситуацията, при която работодателите вече не държат на предишен опит (виж Заблуда №4), те са принудени и да бъдат много по-гъвкави с предложенията си за работно време. Сега и законодателството позволява прилагането на много разнообразни формати на работно време – можеш да договаряш непълно работно време, работа само в събота-неделя, почасова работа в различни часови диапазони и т.н. При това не само в кол-центрове и магазини, които традиционно имат подобни варианти на смени.

Заблуда №6 „Рано ми е да започвам работа: не съм финансово притеснен(а), мама и тати ме издържат – защо изобщо да мисля за работа?“

Рано ми е да започвам работа

Защото изоставаш главоломно от връстниците си. Когато завършиш училище/университет или третото си образование и нямаш нито ден трудов стаж, ще откриеш, че е по-трудно да си намериш добре платена работа от типа, за който си мечтаеш. Не защото няма работа – работодателите вече се бият за работници, но няма да се бият за теб. Защото важните умения не се придобиват в учебните заведения (виж също Заблуда №3). Друга важна причина да започнеш някаква работа още като ученик е, че това ти дава шанс да видиш на живо работна среда в различни професии, а това е чудесно за правилното ти професионално ориентиране.

Заблуда №7 „Струва си да започнеш само в голяма международна компания“

Да, работата в известна международна компания с хиляди души персонал може да даде добър старт. Но „добър старт“ е нещо относително – като всяко „добро“ нещо – всеки го разбира по своему. Понякога е много по-лесно да бъдеш забелязан и да ти се даде шанс в малка компания – там не се губиш в тълпата, не ставаш колелце в добре смазаната машина, не се унифицираш в безличните стереотипи. Затова е най-добре първо да се вгледаш в себе си и да се опознаеш – какво те прави щастлив(а), какво искаш да постигнеш в живота – изборът след това е по-лесен.

Струва си да започнеш само в голяма международна компания

Ако съм те накарала да се замислиш – последвай нашата Фейсбук страница, за да научаваш за интересни нови възможности за работа и кариерно развитие, отговарящи на критериите, за които ти разказах.

Сирма Донева

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.