fbpx
Къде да уча, за да работя в България? 1

Къде да уча, за да работя в България?

Къде да уча, за да работя в България?

Периодът в края на септември – началото на октомври традиционно е запълнен със събития на тема „как да уча в чужбина“. Колегите кариерни консултанти действително се стараят много и дават полезна и добре структурирана информация как да кандидатстваш и къде точно в чужбина. Все пак, всичко това се случва с презумпцията, че вече си решил твърдо, че искаш да учиш точно в чужбина.

За специализираните в обучението зад граница кариерни консултанти това е бизнес и те не те питат дали пък не обмисляш да учиш и в родината си. Аз нямам тези ограничения и ще мина една стъпка назад, за да се спра на въпроса „Защо да уча в чужбина?“.

Да уча в България или чужбина

Ето и някои от клишетата, свързани с този въпрос:

Образованието в чужбина е по-добро

Както каза един надъхан младеж в телевизионен репортаж наскоро – „всички знаем, че в чужбина образованието е по-добро.“ А дали наистина е така? И дали всички го „знаем“ и вярваме? Аз се почувствах обидена от това твърдение, макар че нямам нищо общо с личния състав на българските университети. Част от чуждите университети, които се предлагат у нас, са второ- и трето- разрядни, а ние ги харесваме и прегръщаме, защото са по-евтини. Не бъдете наивни и се поинтересувайте какво се учи и в България, какви са методите на обучение и не на последно място кои са преподавателите. Сигурна съм, че ще останете приятно изненадани в някои случаи на модерно-мислещи преподаватели с разчупени методи на преподаване и с наистина полезна програма. А програмите за обмен от типа Еразъм съществуват и у нас.

Ще уча в чужбина и ще се върна

Да, ще се върнеш, ако чуждата система и общество те отхвърли по някаква причина. Ако наистина искаш да работиш в България, по-добре учи тук, поне за бакалавърска степен. Дете на познати заможни родители се колебаеше къде да учи право – дали в САЩ или във Великобритания. Престижно е, но и в двата случая няма смисъл да го правиш, ако дългосрочните ти намерения са да упражняваш юридическа професия в България, просто защото правните системи в тези държави са различни от българската. Отделно от това, едно от важните условия при избор на университет е средата, в която ще попаднеш. Помислете колко успешни бизнес съдружия са стартирали от студентски приятелски кръг (типични примери са ИТ старт-ъпите, но не само). Ако имате подобни намерения, обмислете къде бихте намерили подходяща за тези намерения среда.

Ако имам чужда диплома, ще си намеря по-добра работа в България

Повярвайте ми – не е задължително. От над 20 години се занимавам с подбор на служители за големи и престижни компании и никога самото наличие на чужда диплома не е накланяло решението ни в посока на такъв кандидат. Работодателите търсят умения и личностни качества, а не дипломи. А и натрупаният по време на следването работен опит  е добре да бъде релевантен – помислете къде ще успеете да намерите по-лесно работа, свързана с професията, която изучавате.

Работа в България

Ако съм те накарала да се замислиш – последвай нашата Фейсбук страница, за да научаваш за интересни нови възможности за работа и кариерно развитие.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.