fbpx
Излишните страхове на хората на възраст 50+ на тема Работа 1

Излишните страхове на хората на възраст 50+ на тема Работа

Излишните страхове на хората на възраст 50+

Така се случи, че тази година присъствах на доста юбилейни тържества на хора, навършващи 50 години. Изненадах се колко различни могат да бъдат хората на тази възраст – мисленето им варира в широки граници: от тип „младежки безразсъдно“ до тип „старчески закостеняло“. Тук ще се спра само на различията в мисленето на тема „работа“ и някои често срещани страхове на зрелите хора в тази връзка – донякъде и за да балансираме спрямо младите, за които вече писахме ТУК.

Страх №1 „Работодателите търсят само млади хора“

работодателите търсят само млади хора

Ситуацията на пазара на труда драстично се промени през последните години. И познай какво – сега ти си силната страна в преговорите за работа. Хора няма и работодателите са готови да вземат буквално всеки, който показва желание и трудова дисциплина. А това ти можеш лесно да докажеш. Да не пропуснем и факта, че в редица програми с европейско финансиране се поощрява наемането на работа на хора над 54 години, така че ти ставаш още по-желан работник.


Страх №2 „За кога да сменям работата – ще си трая до пенсия“

Излишните страхове на хората на възраст 50+ на тема Работа 2

Не си щастлив на настоящата си работа, но страхът ти пречи да я смениш. Предпочиташ познатото зло пред неизвестността. За съжаление, пенсията е още далеч и много неща могат да се променят дотогава. Защо да креташ нещастен още петнадесетина години? Това окончателно ще те състари. Точно сега е моментът за водена от теб промяна, а не наложена ти от друг. Имаш предостатъчно време да започнеш нещо ново и да се радваш на плодовете му. Отвори очи, огледай се наоколо и ще се изненадаш колко добри примери на успешна промяна от страна на твои връстници ще видиш.


Страх №3 „Не мога с лека ръка да зачеркна постигнатото до момента“

Излишните страхове на хората на възраст 50+ на тема Работа 3

Не е и необходимо. Права(а) си да се гордееш с успехите си до момента. Но не и само да лежиш на стари лаври. За твое щастие, сега работодателите търсят много повече така наречените „преносими умения“ и не толкова тясната специализация. Затова ценните ти качества като комуникативност, критично мислене, емоционална интелигентност, умения за вземане на решение, управление на рисковете, загриженост за безопасността, отговорност и отдаденост на работата, ще бъдат непременно оценени от истински добрите работодатели. Ако, обаче, постоянно повтаряш „това не може да стане по този начин – винаги сме го правили иначе“, тогава няма да те имат за опитен, а за ненужен и дори вреден.


Страх №4 „Не съм учил в училище за друга работа“

Излишните страхове на хората на възраст 50+ на тема Работа 4

В наши дни почти никой не е учил в училище за това, което действително работи. Факт. Затова и работодателите са готови да обучават всеки, който покаже готовност и желание да усвои нови знания и умения. От училище ти трябва само да си припомниш приказката „Човек се учи докато е жив“ и да превърнеш поуката в свое верую. Това определено ще те държи млад духом и ще донесе повече жизненост и удовлетвореност в живота ти.

Ако съм те накарала да се замислиш – последвай нашата Фейсбук страница, за да научаваш за интересни нови възможности за работа във фирми, осигуряващи условията, за които ти разказах.

Сирма Донева

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.