fbpx
Професионална кариера след Пандемия - Мид-Пойнт Кариери

След пандемията – какво ще се случи с моята професионална кариера?

Тази статия е за всеки, който мисли дългосрочно за професионалното си развитие и създава възможности за себе си, а не просто следва промените.

Пред какво сме изправени?

Вече за всички е ясно, че пандемията от коронавирус ще доведе след себе си и поредица от други кризи – икономическа, социална, психологическа; ще разтърси част от представите ни за обществен живот и неминуемо ще повлияе на ценностната ни система. В допълнение, средата е в значителна степен несигурна и никой не може да се похвали с богат опит в овладяването на точно подобни кризи, породени от неочаквано и необяснимо за мнозина явление.

Ние от Мид-Пойнт, както винаги, гледаме прагматично на нещата  и затова се опитахме да набележим най-вероятните ефекти на пазара на труда в България след преминаването на извънредните положения, а от нас зависи дали ще ги разглеждаме като възможности или заплахи. Във всеки случай, колкото по-рано ги осмислим, толкова по-голямо предимство ще имаме в развитието на собствената си професионална кариерна пътека.

Сценариите, къде по-оптимистични, къде по-черногледи, ни насочват да помислим по следните въпроси:

Имаме ли правилните очаквания?

  • Вероятно ще сме свидетели на увеличаване на безработицата поради освобождаване на работници в резултат на намалени обеми/банкрути на работодателите и съответно поредно коренно преобръщане на силовите позиции на пазара на труда –  след като години наред работещите бяха тези, които диктуваха условията на работодателите, сега е време да осъзнаем, че малцина ще се радват на подобна възможност.
  • Дългосрочно преминаване към нови модели на работа (работа от вкъщи, гъвкаво работно време и др.под.) – това звучи прекрасно на пръв поглед, но налага да нагодим собствения си стил на живот и лична организираност към новите условия.
  • Работодателите ще се насочат към предлагане на по-гъвкави пакети на възнаграждение, социални придобивки и мотивационни стимули – а ние сигурни ли сме кои са важните за нас самите неща в живота, за да можем правилно да преговаряме със своите (потенциални) работодатели?

Имаме ли необходимите умения?

  • Очаква се в резултат на промени в търсенето на стоки и услуги да се стигне до ново преструктуриране на икономиката – и отново да се окаже, че има нужда от преквалификация на голяма част от работната сила. А ние самите дали притежаваме умения, които ще са търсени и в бъдеще?
  • Преосмисляне на фирмените компетентностни модели – възможно и разумно е работодателите да актуализират списъка с ценните за тях компетенции: както професионални, така и като личностни качества. Търсете информация и я разглеждайте критично – обратна връзка за конкретен непознат работодател от бивши негови служители може вече да не е много релевантна.
  • Лидерски профили – ако искаме да бъдем успешен лидер, трябва да преценим къде сме силни: дали сме доказали своите умения за работа в извънредни ситуации и бизнес затруднения, или сме успешни в една добре подредена и устойчива среда.
  • Въвеждане на нови модели на обучение – и в образователните институции, и във вътрешно-фирмените обучения. Възползвайте се максимално от удобните за вас варианти.

Всичко изброено по-горе може и ще доведе до пренареждане позициите на играчите в света на професионалното развитие. А вие къде искате да попаднете?

Ще се радваме да чуем и вашата гледна точка – пишете ни в Коментари.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.